Tervezze meg kerítését!

Kedves Ügyfelünk!

A COVID-19 terjedése miatt, úgy döntöttünk, hogy vásárlóink és kollégáink védelme érdekében határozatlan ideig korlátozzuk megszokott nyitvatartásunkat és szolgáltatásainkat!

Személyes értékesítés szünetel!

Rendeljen webshopunkban.
Szakértő kollégáink továbbra is elérhetők online és telefonon.

Felfüggesztettük a készpénzes fizetést!

Ideiglenesen csak előreutalással vagy webes fizetéssel rendezheti megrendelését.
Pénzvisszafizetési garanciát vállalunk.

Érintésmentes vásárlás! Országos kiszállítás!

Online rendelhet és fizethet, emellett megbízott partnereink védő felszerelésben szállítják ki termékeit, amit a gépjármű melletti járdaszegélyre helyeznek el.

Csökkentett kiszállítási díjak!

Mivel személyes átvételre jelenleg nincs mód, jelentősen csökkentettük a szállítási díjakat.
 

Hírlevél

Irakozzon fel hírlevelünkre és értesüljön újdonságainkról!

E-mail címe:

Neve:

Miről szeretne információt kapni?Tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a saját Adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelheti.

Kategóriák


Egyéb


Betonozás A-tól Z-ig

Egy kis segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik saját maguk szeretnék megépíteni a kerítésüket, és az ehhez szükséges oszlopok bebetonozásával kapcsolatban kérdéseik merültek fel, hogy vajon milyen is a jó beton, hogyan, és miből kell készíteni.

A betonozás általános vélekedések alapján nem nagy ördöngösség.
Erre akár rá is bólinthatunk, de ahhoz, hogy az elkészített beton sok-sok éven át tartós maradjon, néhány fontos és alapvető dolgot ismernünk kell. Főként így áll a dolog, ha kerítést szeretnénk építeni, ahol fontos az évtizedekig megbízható tartósság és stabilitás.


A kalandvágy már megvan. Mire lesz még szükségünk?

Alapvetően három fő összetevőnk lesz: sóder, cement és víz. A legnagyobb mennyiséget képviselő anyag a sóder, ami folyami homokból és kavicsból áll. Ebből vannak kisebb és nagyobb szemcsés kavicsok is. A legapróbb szemű folyami homokra csak a felületi munkákhoz van szükség, hogy szépen egyenletesen el lehessen simítani.

Ezen kívül még az is fontos, hogy ne legyen agyagos a sóder, mert ha ezek az agyagdarabok belekerülnek a kész betonba akkor ezzel rontják a beton minőségét.

A második fontos összetevőnk a cement. Ez lesz a kötőanyag a betonunkban, ami akkor szilárdul meg, ha vízzel összekeverjük az előzőleg homogenizált sóder és cement keverékét.
Sokan talán azt gondolhatják, hogy a kész beton annál szilárdabb lesz, minél több cementet adnak hozzá. Ez azonban tévhit. Minél több cementet adagolunk ugyanis a sóderhez, a betonunk annál könnyebben fog porladni.
A cement kötőerejét befolyásolja, hogy mennyire régi, mivel állás közben felveszi a környezetéből a nedvességet, és ezáltal keményedik; ilyenkor már csökken a kötőereje is. A jó cement tökéletesen por állagú, és maximum néhány hónapos.
A cement megfelelősége könnyen ellenőrizhető: ha keménynek érzi vásárláskor a cementet, akkor ne vegye meg, mert az már nem lesz tökéletes.

Az előző két anyagon kívül még vízre lesz szükség a betonozáshoz.

Keverési arányok

A házi kivitelezések során általánosan hangoztatott „3 lapát sóderhez egy lapát cement” teória legnagyobb hátránya, hogy kb. kétszer annyi cementet igényel, mint amennyire szükség lenne. Ezzel a megnövelt cement mennyiséggel szemben a betonunk minősége gyengül, a pénztárcánk pedig jelentős többletkiadást szenved.

Érdemesebb az alkotóelemeket inkább tömeg alapján kimérni – még akár házi kivitelezés esetén is. Ehhez mindössze csak egy vödörre és mérlegre lesz szükségünk, mivel a legjobb és leggazdaságosabb keveréket úgy érjük el, ha az alkotóelemeket tömegarányokban mérjük.

A vödrünkben jelöljük meg az 1 literhez tartozó magasságot, majd eddig a szintig töltsük fel cementtel, és mérjük le a mérlegen a tömegét. Természetesen a vödör súlyát vonjuk le a mért eredményből! Az így kapott eredmény lesz a keverési alap tömegegysége.

Ezek után a másik két alkatórész mennyiségét a megadott keverési arány szerint ehhez viszonyítva mérjük ki, és szintén jelöljük be a mérőedényünk oldalán.

Példa a számoláshoz:

- 1 tömegrész cement,
- 6 tömegrész sóder,
- 0,6 tömegrész víz.

Először homogenizáljuk a száraz hozzávalókat, majd kisebb adagokban elkezdhetjük adagolni a keverékünkhöz a vizet.
A keverésnél ajánlatos figyelembe venni a sóder nedvességtartalmát is! Fontos, hogy ne készítsük a betont nagyon folyósra, mivel ez is ront a minőségen, mert így a nagyobb szemcsés alkotórészek és a hígabb, folyósabb rész elkülönül egymástól, és rétegződik a bedolgozásnál.
Általánosságban elmondható, hogy akkor megfelelő a víztartalom, ha képlékeny, földnedves a megkevert betonunk.

Bedolgozásnál igyekezzünk alaposan tömöríteni a betonunkat, hogy azokra a helyekre is kerüljön, ahová magától nem tudna befolyni! A tetejét simítsuk el egyenesre, és igyekezzünk úgy kialakítani, hogy a csapadékvíz ne tudjon megállni rajta.

Ezzel el is készült a betonunk, viszont a teljes betonozási munkafolyamatnak még nem értünk a végére. A beton elméleti kötési ideje 28 nap. Ezen idő alatt nem szabad hagyni, hogy a víz elpárologjon belőle. Ezért folyamatosan nedvesíteni kell, illetve takarással védeni kell a túl gyors párolgástól, erős napsütéstől; a folyamat elején sűrűbben, később, egyre ritkábban.

A kerítés oszlopai betonozás után közvetlenül még nem terhelhetők: hagyjunk neki két-három napot, amíg kissé megszilárdul, és biztonságosan rá tudjuk rögzíteni a kerítéstáblákat!

Legfrissebb bejegyzések

Betonozás A-tól Z-ig
2018-08-03

2d antracit táblás kerítés lejtős terepen
2018-06-29

Mitől válik az acélkerítés tökéletessé? Ismerkedjen meg a színterezés technológiájával!
2017-11-30

Tűzihorganyzás vagy galvanizálás? Tegyük tisztába a fogalmakat!
2017-11-27

Véleménye fontos számunkra!

Kérjük ossza meg velünk véleményét, észrevételeit.

Köszönjük!